Medicijn(en) tegen ALS

14 december 2018 15:47

Een ALS-patiënt moet er helaas mee leren leven dat er momenteel geen kans van genezing is. Het enige medicijn dat een vastgesteld positief effect heeft, is het medicijn Riluzole.  Dit medicijn vertraagt ALS, maar zal nooit een patiënt helaas nooit kunnen laten genezen.  

Om een ALS-patiënt volledig te laten genezen is onderzoek nodig. Met onderzoek kunnen bijvoorbeeld nieuwe medicijnen ontdekt worden om genezing mogelijk te maken. Daarom worden donaties erg gewaardeerd.

Riluzole; wat doet het?

Riluzole is zoals eerder gezegd momenteel het enige medicijn dat in strijdt gaat met ALS. De spierkracht van een ALS-patiënt zal door de inname minder snel achteruit gaan wat uiteindelijk ook resulteert in een langere levensduur van de patiënt. Deze zal namelijk gemiddeld met ongeveer drie tot zes maanden toenemen.

Bijwerkingen komen niet vaak voor

De patiënten die gebruik maken van Riluzole ervaren gelukkig niet vaak bijwerkingen. Toch zijn er wel een paar. Zo is het mogelijk dat je door de inname van Riluzole een misselijk gevoel krijgt, duizeligheid ervaart, tintelingen rond de mond, een zwak gevoel ervaart of vermoeid raakt. Daarnaast komt het voor dat er bij 1/1700 Riluzole-gebruikers een tekort aan witte bloedcellen ontstaat. Om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden is het noodzakelijk dat je je regelmatig laat controleren door bijvoorbeeld een huisarts.


Oplichters

Er wordt veel geëxperimenteerd met medicijnen om ALS te genezen. Niet iedereen is hier helaas eerlijk in. Zo zeggen sommige ‘doktoren’ dat ze ALS kunnen genezen. In het programma “Undercover in Nederland”, wordt een dokter aangepakt die zei dat hij ALS-patiënten valse hoop op overleving gaf. Marcel van Hooijdonk vindt dit maar een nare gang van zaken: “Jammer dat mensen tot zulke activiteiten is staat zijn voor geld. Er wordt geld verdiend door patiënten valse hoop op overleving te geven. Ik ben erg blij dat deze man voor de rechter moest verschijnen en uiteindelijk geschorst is.”

Meer weten? Contact Marcel van Hooijdonk!

Wil je meer weten over de ziekte ALS of medicijnen die gelinkt zijn aan ALS? Je kan altijd contact opnemen met Marcel van Hooijdonk. Stuur een bericht naar zijn LinkedIn-profiel doormiddel van de volgende link: https://www.linkedin.com/in/marcel-van-hooijdonk.